Programma's

Pianist Ivo Delaere presenteert met 'Nachtraven' een intiem soloconcert vol verrassende nachtmuziek van notoire nachtbrakers. Een middernachtelijke dialoog tussen twee Fransgebekte vogels. Een nocturne vol lyrische ontboezemingen van een andere Franse witte raaf. Een trio grillige miniatuurtjes gebaseerd op donkere Duitse poëzie. Schilderachtige taferelen vol clair-obscur effecten. Een droom waarbij de tijd wel stil lijkt te staan en waaruit u liever nooit meer wakker wordt...

Olivier MESSIAEN: L'Alouette lulu (uit: Catalogue d'oiseaux
Claude DEBUSSY: Nocturne
Heinze HOLLIGER: Elis (Drei Nachtstücke)
Robert SCHUMANN: Nachtstücke op. 23
John CAGE: Dream
 
ca. 60'
uitvoerder: Ivo Delaere, piano

Pianist Ivo Delaere en performance artist Sigrid Tanghe slaan de handen in elkaar. Samen nemen ze één van de absolute meesterwerken van het repertoire onder handen. Beethovens mythische bundel pianovariaties is het klinkende equivalent van een allesomvattende reis door het universum. Tegelijk met de variaties ontspinnen de mysterieuze tekeningen van Sigrid Tanghe zich als een organisch geheel. Fascinerend!

Ludwig van BEETHOVEN: 33 Veränderunge über einen Walzer von A. Diabelli op. 120
 
uitvoerders: Ivo Delaere, piano
Sigrid Tanghe, live art performance

Pianist Ivo Delaere presenteert met 'Nachtraven' een intiem soloconcert vol verrassende nachtmuziek. Daarbij vermijdt hij bewust het al te zeer voor de hand liggende repertoire.

In de plaats daarvan gaat hij samen met de luisteraar op zoek naar verfijnde muzikale amuse-gueules die diverse aspecten van de nacht eventjes belichten. Een middernachtelijke dialoog tussen twee Fransgebekte vogels. Een trio van grillige miniatuurtjes gebaseerd op donkere Duitse poëzie. Een gloednieuw opdrachtwerk dat als een waakvlammetje grillige lichtjes schept in het duister. Een reflectie op de befaamde 'Kristallnacht', de trieste bladzijde in de geschiedenis die in 1938 het officiële begin inluidde van de jodenvervolgingen in Duitsland. Een droom waarbij de tijd wel stil lijkt te staan en waaruit u liever nooit meer wakker wordt...

Allerminst slaapverwekkend!

Olivier MESSIAEN: L'Alouette lulu (uit: Catalogue d'oiseaux)
Heinze HOLLIGER: Elis (Drei Nachtstücke)
Evert BOGAERT: Veille de feu
Frederic RZEWSKI: Mayn Yingele
John Cage: Dream
 
ca. 60'
uitvoerder: Ivo Delaere, piano

De debuutvoorstelling van pianoduo SIMPLEXITY concentreert zich rond het schitterende Eerste Pianoconcerto van Johannes Brahms, één van de absolute topstukken uit het romantische repertoire. Normaal gezien kunt u deze muziek - geschreven voor solo piano met begeleiding van een volledig symfonisch orkest – enkel beluisteren in een grote concertzaal. De componist maakte echter een ‘huiskamerversie’ voor twee pianisten op één instrument. Een unicum in de muziekgeschiedenis! Een uitgelezen kans ook om dit prachtige werk live te horen in een gezellige setting. De twee vereiste virtuozen weten alle orkeststemmen op een bijzonder kleurrijke manier tot leven te wekken. Bij momenten zéér intiem, bij momenten vol brandende passie! Als opwarmertje krijgt u eerst een arrangement te horen van een lied van Robert Schumann, Stille Tränen, gevolgd door vier stukjes van de Britse componist Michael Finnissy die op dit lied gebaseerd zijn.

Robert SCHUMANN arr. Lukas Huisman: Stille Tränen
Michael FINNISSY: Stille Tränen
Johannes BRAHMS: Concerto in re klein op. 15
 
ca. 70'
uitvoerder: Ivo Delaere en Lukas Huisman, piano vierhandig

In 1975 schreef de Amerikaanse componist Frederic Rzewski een companion piece bij Beethovens Diabellivariaties, op vraag van Ursula Oppens. Ze was danig onder de indruk van deze brandend actuele maatschappijkritische variatiereeks – gebaseerd op een Chileens revolutielied – dat ze nooit toekwam aan het instuderen van Beethovens stuk. Slechts een handvol pianisten hebben beide op hun repertoire. Ivo Delaere neemt de handschoen op en presenteert deze beide mastodonten – die in gelijke mate uitblinken in lengte, virtuositeit en complexiteit – in één concert.

Ludwig van BEETHOVEN: 33 Veränderungen über einen Walzer von A. Diabelli op. 120
Frederic RZEWSKI: The People United Will Never Be Defeated!
 
ca. 120'
uitvoerder: Ivo Delaere, piano
Johannes BRAHMS: Sonate in Es op. 120 nr. 2
Robert SCHUMANN: >Romanzen op. 94
Johannes BRAHMS: Sonate in f op. 120 nr. 1
Robert SCHUMANN: Fantasiestücke op. 73
 
ca. 60'
uitvoerder: Niels HAP, klarinet
Ivo DELAERE, piano

Lecture-recital over Beethovens Diabellivariaties.

ca. 90'
uitvoerder: Ivo DELAERE, piano
Morton FELDMAN: Piano Three Hands
Michael FINNISSY: Stille Tränen
Morton FELDMAN: Piano Four Hands
Michael FINNISSY: Five uncharacteristic marches with three additional trios
 
ca.60'
uivoerder: SIMPLEXITY (Ivo DELAERE en Lukas HUISMAN), piano vierhandig
Olivier MESSIAEN: Visions de l'Amen
John ADAMS: Hallelujah Junction
 
ca.70'
uivoerder: Ivo DELAERE en Lukas HUISMAN, 2 piano's

Geen lieflijk klaterende beekjes of sprankelende fonteinen in dit korte recital, maar wel een focus op de donkere, vernietigende kracht van water. Goddelijke vloedgolven die alles wegvegen. Eeen klaaglied van een vrouw die alles verloor door de zee. Een verdrinkend liefdespaar. Uit de verzonken kathedraal van Ys weerklinken spookachtige geluiden: zingende kloosterlieden, galmende klokken, een orgel trekt alle registers open. Op een eiland voor de Bretoense kust laat een grauwe waadvogel zijn gezang horen tegen de ruisende branding. Een gigantische rotsformatie markeert het punt waar de Rijn in een stroomversnelling talloze schepen naar de diepte zuigt. Laat u meevoeren door de duistere verhalen van Dark Waters!

Henry COWELL: The tides of Manaunaun
Charles-Valentin ALKAN: Prélude op. 31 nr. 8 'Le chanson de la folle au bord de la mer'
Michael FINNISSY: Romeo and Juliet are drowning
Claude DEBUSSY: (...La cathédrale engloutie) uit Préludes livre I
Olivier MESSIAEN: Catalogue d'oiseaux: XIII. Le courlis cendré
Franz LISZT: Die Lorelei S. 532
 
ca.45'
uivoerder: Ivo DELAERE, piano

Het SIMPLEXITY pianoduo speelt de sterren van de hemel in hun nieuwe voorstelling. Stars & Stripes! Lukas Huisman en Ivo Delaere laten hun licht schijnen op George Gershwin, misschien wel de helderste ster aan het Amerikaanse firmament. Samen smeedden ze zijn variaties op 'I Got Rhythm' om tot een sprankelend werk voor één piano vierhandig. Uiteraard is Gershwin niet de enige Amerikaanse componist die de kloof tussen high en low art probeert te dichten: Charles Ives liet reeds als jonge snaak zien dat hij een ruwe diamant was. Zijn aanstekelijke variaties op 'America', oorspronkelijk voor orgel, dragen reeds de pittige humor en vurige gloed van zijn latere muziek.
Maar Amerika heeft nog meer originaliteit te bieden! Naast deze jazzy en patriottische tunes ontlokken de pianisten meer klanken aan de piano dan u ooit voor mogelijk hield in 'Celestial Mechanics' van George Crumb. In deze stukken verklankt Crumb op hoogst originele manier vier sterrenstelsels. Misschien wel lichtjaren verwijderd van de doorsnee pianomuziek, maar vol mysterieus stralende originaliteit in elke noot. Een nieuwe streep muziek van Evert Bogaert, gebaseerd op de 'Stars and Stripes Forever' van John Philip Sousa, verbindt deze sterren tot één constellatie.

John Stafford SMITH (arr. Sergei Rachmaninof): The Star-Spangled Banner
George CRUMB: Celestial Mechanics (Makrokosmos IV)
Charles IVES (arr. SIMPLEXITY): Variations on 'America'
Evert BOGAERT: *Pick a title*
George GERSHWIN (arr. Michael FINNISSY): But not for me
George GERSHWIN (arr. SIMPLEXITY): 'I Got Rhythm' Variations
 

George CRUMB: Celestial Mechanics [Makrokosmos IV] (Cosmic Dances for amplified piano four hands)
Olivier MESSIAEN: selectie uit 'Visions de l'Amen'
Annelies VAN PARYS: Résonances
Jeroen DE BRAUWER: Concerning the Cosmos (part 1)